Ulaganje u proizvodne delatnosti privrednih grana u svakoj zemlji je od velikog značaja. Ulaganje u mala i srednja preduzeća i organizovanje proizvodne delatnosti je danas osnovni cilj razvoja privrede. Kako bi se nesmetano obavljala proizvodnja i na kraju linije finalni proizvod zaštitio, od velikog  je značaja sistem pakovanja.  

Prednosti razmotača za trake za pakovanje

U našoj ponudi start up set-ova za pakovanje je razmotač trake koji se nalazi u set-u, pored alata, trake i spojnica. Prednost razmotača je višestruka pre svega se koristi za pakovanje plastičnom trakom (PP, PET) ili ako postoji potreba i čeličnom trakom. Njegove osnovne karakteristike su:

  • Mobilnost
  • Jednostavna montaža
  • Kvalitetni elementi

Mobilnost razmotača za trake

Držač za trake je pre svega mobilan. Pokretnost mu obezbeđuju ugrađeni masivni točkići koji imaju mogućnost brze promene lokacije pakovanja što značajno ubrzava proces proizvodnje i završnog pakovanja. U velikim sistemima, to je neophodnost jer se mobilnošću obezbeđuje brzo reagovanje na različitim lokacijama posebno ako su proizvodi većih gabarita i težina. Kvalitetna kontura obezbeđuje nesmetano odmotavanje trake bez uplitanja i sprečava eventualnu zamršenost i spadanja namotaja sa kartonske hilzne.

Montaža

Jednostavnom montažom na centralnu osovinu držača se obezbeđuje stabilnost. Dva limena tanjira – graničnika, od kojih je jedan fiksni pozicioni, dok je drugi montažni sa centralnim zavrtnjem. Oni obezbeđuju čvrsto pozicioniranje kotura trake i fiksiranost sa obe strane i rezultuju nesmetanim ravnomernim odmotavanjem. Montaža i promena kotura je jednostavna i nakon nekoliko montaža prelazi u rutinu.

Elementi razmotača

Mobilni razmotači su izrađeni od kvalitetnih materijala i obezbeđuju dug vek trajanja. Obojeni si u većini slučajeva plavom bojom koja je zaštićena od korozije.

Njegovi glavni elementi su :

  • Kočnica
  • Točkići
  • Kutija
  • Pozicioni šrafovi
  • Drzač

Držač je opremljen kočnicom. Čelični uvodnik odnosno vođica za traku određuje pravac a opruga na istoj sprečava traku da se nekontrolisano odmotava. Blagim otporom omogućava se rukovaocu puna kontrola odmotavanja trake.

Dva kvalitetna točkića čine ovaj držač mobilnim pa se često za njega može čuti da se prepoznaje i po nazivu “kolica za traku”. Mobilnost kompletnog seta za pakovanje  je njegova velika prednost.

Kutija držača je limena i ona služi za odlaganje i smeštaj alata i spojnica a takođe je i sastavni deo držača i čini celovitost kompletnog seta.

Pozicioni šrafovi  su montirani sa obe strane limenih graničnika ( tanjira ) i usmereni su jedan prema drugom. Mogu se pomerati i štelovati prema širini kartonske hilzne. Ovaj mobilni držač je višenamenski što znači da se mogu montirati koturi od 200 do 406 mm. To se postiže jednostavnim pomeranjem pozicija šrafova na već pripremljene rupe kojima se određuje unutrašnja širina kartonske hilzne.

Držač za čeličnu traku je jednostavniji  po izgledu od pomenutog ali je po pravilu robusniji, teži i izrađen je od čelika. Poseduje takođe iste elemente kao za plastičnu traku osim što se kotur čelične trake spušta u uzano metalno cevno ležište odakle se traka provlači kroz vođicu odakle rukovaoc odmotava traku.

Zaključak

Set za pakovanje je kompletan uključujući i razmotač za traku. Pakovanje se u suštini može odraditi i bez njega ali to nije preporuka jer sa sobom nosi veliki rizik da se kotur trake nekontroisano odmota, zamrsi ili spadne sa kartonske hilzne. Naknadno namotavanje trake je gotovo nemoguće i veoma teško tako da to treba obavezno izbegavati.

Preporučujemo da koristite razmotače kada pakujete robu plastičnom ili čeličnom trakom, pre svega zbog svoje mobilnosti, uštede vremena i naravno kako bi izbegli odmotanje.

Za dodatna pitanja možete nas kontaktirati na telefon u nastavku kako bi dobili sve potrebne informacije u vezi naše ponude proizvoda za pakovanje.

Kontakt telefon je:

065 308 0 308

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *